Blogi

Anna tassu

Seuraava hyvä komento on, anna tassu. 1. Ensin koiran pitää istua. 2. Sitten alat nostamaan jompaa kumpaa tassua. 3. Aluksi nosta ihan vähän ja sano ”anna tassu”, palkitse sitten herkkupalalla. 4. Nosta koko ajan vähän ylemmäs ja sano ”anna tassu” ja palkitse sitten. 5. Kun olet nostanut tassua tarpeeksi ylös, nosta monta kertaa samalle korkuudelle ja sano ”anna tassu”, palkitse sitten herkkupalalla. 6. Kun olet mielestäsi tehnyt sitä tarpeeksi monta kertaa voit kokeilla laittaa vain käden koiran eteen ja sanoa ”anna tassu”. Jos koira ei anna tassua voit kokeilla toistaa viidennestä osaa vielä pari kertaa.

Pennun kuljetus autolla

Jos haet pennun jostain kaukaa etkä ole tavannut sitä ennen, ja kuljetat sen autolla eikä pentu vielä uskalla matkustaa kuljetuskopissa ja päätät ottaa sen syliin ja pentu uskaltaa nukahtaa viereesi, on se merkki siitä että pennulla on turvallinen olo kanssasi. Pennun on tietysti turvallisinta matkustaa kuljetuskopissa, mutta se voi viedä aikaa ja se tarvitsee totuttelemista. Jotta pentu uskaltaisi matkustaa kuljetuskopissa on hyvä kokeilla sitä vähän ja jos se ei millään onnistu voi pennun myös ottaa syliin. Tarkista toki ensin kuinka ison kuljetuskopin ostat ennen kuin ostat sen. Kannatta ajatella kuinka nopeasti pentu kasvaa, ja kuinka kauan koira mahtuisi kuljetuskoppiin. Jos koira on iso, voi se myös matkustaa takakontissa ilman kuljetuskoppia.

Ruoka

Lili ei halua koskaan mitään ruokapöydästä, paitsi jos pöydässä on lihaa, voita tai juustoa. Lilillä on aina nappuloita tarjolla. Se ei kuitenkaan syö liikaa, sillä se syö vain niin paljon kuin se tarvitsee jos sillä on nälkä. Lihaa se saa noin kolme kertaa päivässä, aamulla, päivällä ja illalla. Kun se saa lihaa, liha sekoitetaan nappuloiden kanssa jotta Lili söisi myös nappuloita. Se ei aina syö, mutta se tarkoittaa vain että sillä ei ole nälkä. Tämä ei koske kaikkia koirarotuja niin kannatta perehtyä juuri siihen rotuun mitä te ajattelette. Selvittäkää mitä harkitsemanne koirarotu syö ennen kun hankitte sen.

Koulutus

Koulutus on hyvin tärkeä vaihe pennun elämässä. Pentuna koira on kaikkein oppivaisin. Kaikkein tärkeimmät komennot jotka koiran tulee osata on istu ja tule. Istumisen kautta voi edetä muihin vaikeampiin komentoihin jotka alkavat istumis-asennosta, istumisen kautta koira oppii myös paremmin odottamista sekä kärsivällisyyttä. On hyvin tärkeää että koira osaa odottaa. Tule, komento on myös hyvin tärkeä sillä jos pentu esim. karkaa, voit kutsua ja luottaa että se tulee takaisin. Pentua koulutetaan herkkupalojen sekä leikin kautta. Silloin pentu kokee että oppiminen on hauskaa. Perustaitojen jälkeen on myös tärkeää että pentu osaa jättää asioita kun kutsut sitä vaikka tarjolla olisi hauskempaa puuhaa. Koiran pitää osata tulla takaisin ennen kun päästät sen vapaaksi. Koulutukseen voi käyttää ihan mitä vaan sanaa mutta jokaisen pitää käyttää samaa sanaa jotta pentu oppisi komennon.

Lili mökillä

Lili

Lili rakastaa olla ulkona. Se on Husky joten se tarvitsee paljon ulkoilua. Lili on kova leikkimään ja pallo on sen lempi lelu. Lili ei yleensä halua mitään ruokapöydästä, vain jos on tarjolla lihaa. Lilillä on aina tarjolla nappuloita ja lihaa se saa noin kolme kertaa päivässä. Yleensä jos Lili ei pääse ulos tai kukaan ei leiki Lilin kanssa se nukkuu. Lili on tosi kiltti lapsille ja muille koirille.

Pesu

Liliä pestään

Pennun turkkia pitää pestä. Kuinka paljon sitä pitää pestä riippuu rodusta. Esimerkiksi Husky-pentua pitää pestä silloin, kun huomaa että se rupeaa haisemaan tai näyttää muuten likaiselta. Jos huomaat, että se on kokoajan likainen ja jos koira käy usein ulkona ei kannata myöskään pestä koiraa koko ajan. Joskus voi myös turkkiin jäädä likaa esim. mutalammikossa kylpemisestä, jolloin lika voi olla vain turkin päällys-kerroksessa. Silloin lika kuivatessaan voi lähteä kokonaan pois, siinä tapauksessa koiraa ei pidä pestä joka kerta.